Care-Award

Care-Award voor gezondheidszorg met vernieuwend karakter

Winnaar Bergmansfonds Care-Award 2022 bekend!

Op woensdag 5 oktober 2022 maakte Marcelle Hendrickx, wethouder gezondheid, zorg en ondersteuning de winnaars van de Bergmansfonds Care Award en twee geldprijzen bekend. De eerste prijs en winnaar van de Care Award 2022 is Stichting Sarban de Toekomst. Het beeld én een bedrag van € 20.000,- gaat naar hen toe. De tweede prijs, een geldbedrag van € 10.000,- gaat naar ContourdeTwern voor hun project Bindweefsel.

Stichting Sarban de Toekomst met MBO in Bedrijf en More to Learn

Bij Stichting Sarban de Toekomst wordt, gemotiveerd vanuit hun eigen leven- en achtergrondverhaal, aan personen van 16 jaar en ouder met een vluchtachtergrond, de mogelijkheid geboden om niet alleen te werken in de horeca, maar ook om via een specifiek concept onderwijs te krijgen. Bij ‘MBO in Bedrijf’, een project dat in samenwerking met de Rooi Pannen is opgezet, krijgen deze vluchtelingen een goed perspectief op een vakdiploma en duurzaam werk. Ook het project More to Learn draagt bij aan het  toekomstperspectief van deze jonge mensen. Om de taalachterstand bij deze groep te verkleinen geven Nederlandstalige studenten of werknemers één op één extra begeleiding bij het leren en maken van huiswerk. Uit het juryrapport: ‘Sarban toont zich als een echte ondernemer met een groot hart en bekommert zich om zorg voor een ander! Daarmee wordt een essentiële en unieke bijdrage aan de samenleving geleverd.

Contour de Twern met Bindweefsel

ContourdeTwern, in samenwerking met het Textielmuseum Tilburg en Stadsmuseum Tilburg, heeft met het project Bindweefsel de geldprijs van 10.000 euro gewonnen. Textiel is van alle tijden en alle culturen. De taal van textiel is universeel. In “Bindweefsel’ worden verschillende Tilburgse vrouwengroepen met migratieachtergrond samengebracht, een groep waarvan het sociaal netwerk minimaal is. Deze vrouwen voelen zich door dit project betrokken bij elkaar, krijgen zorg voor elkaar en geven om elkaar. Er worden verbindingen gelegd en de vrouwen zijn trots op zichzelf en durven dit te tonen. Het draagt bij aan hun zelfvertrouwen. Uit het juryrapport: ‘Bindweefsel’ is een echt Tilburgs project, een mooie samenwerking van verschillende organisaties, waarbij een vaak vergeten en ondergewaardeerde groep vrouwen iets bijzonders kan betekenen.’

De Care-Award van het Bergmansfonds werd uitgereikt tijdens de Netwerkmiddag van het Zorgnetwerk Midden-Brabant in MFA De Symfonie te Tilburg. Met de Care-Award wil Stichting Bergmansfonds vernieuwende projecten, die maatschappelijke impact hebben en waar onder andere eigen kracht en participatie van kwetsbare groepen in de samenleving voorop staat, extra onder de aandacht brengen.

Het bij de Award behorende beeld is speciaal voor het fonds vervaardigd door Atelier BijZONder in Udenhout (een werkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking).

foto’s: Ruben Munoz Gonzalez

Subsidie Stichting Bergmansfonds

  • Zorg- en welzijnssector
  • Midden-Brabant
  • Innovatief

subsidie-aanvragen

Subsidies voor projecten in de zorg- en welzijnssector, gericht op een kwetsbare groep mensen in de samenleving in Midden-Brabant, bij voorkeur met een voor de regio en/of sector vernieuwend karakter. Het fonds wil voor organisaties een stimulator zijn bij het realiseren van initiatieven, waarbij gezondheid in termen van veerkracht, functioneren en participatie wordt bevorderd. De focus ligt daarbij op de kracht en eigen regie van mensen.